18. joulukuuta 2013

Jouluhaaste

Äiti Raitapaita haastoi minut kertomaan meidän joulusta. :)

Säännöt: Haastettu vastaa 24 jouluaiheiseen kysymykseen ja laittaa haasteen eteenpäin valitsemilleen bloggaajille. 

1. Parasta joulussa? 
Yhteinen aika perheen kesken, kiireetön ja lämmin tunnelma, joulun sanoma, valkea lumimaisema & raikas pakkasilma (noh, tänä jouluna ainakin täällä etelämmässä varmaan jää vain haaveeksi - valitettavasti.), jouluruoat ja luonnon kuusi. Hautuumaalla käynti.

2. Joulumusiikkisi?
Tänä vuonna ehdottomasti eniten on soinut Juha Tapion Joululauluja-albumi. Mutta muita suosikkeja Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajien Maailma jääkukkien takana -albumi, Suvi Teräsniskan Tulkoon Joulu -albumi sekä Raskasta Joulua -sarja. 
3. Tykkäätkö katsella jouluelokuvia? Millaisia? 
Tykkään kyllä. Ensimmäisenä mieleen tulee Joulutarina ja Rakkautta vain.
4. Jouluherkkusi?
Jos pitädytään makeissa herkuissa, niin tykkään joulutortuista (erityisesti tuoreena, vastapaistettuna) ja pipareista ja suklaasta. Perinteiset konvehtirasiat ei niin ole mieleen, mutta kaikenlaiset muut suklaat kyllä, erityismaininta After Eight-, Julia- ja vadelmasydän -makeisille.
5. Mitä ehdottomasti pitää olla jouluaterialla? 
Kinkkua. Laatikot. Lohta (joko uunilohta tai kylmäsavustettua). Rosolli. Eli aika perussetti. Ja jälkkäriksi luumikiisseli. 
6. Koska joulukoristeet pääsee kotiasi koristamaan?
Laittelen tähti-valot ja tontut yleensä ensimmäisenä adventtisunnuntaina, tai jos ei olla kotosalla niin niillä main. Joulukuusi koristellaan aatonaattona tai aattoaamuna. Sen yhteydessä löytyy myös loput joulukoristeet, jotka kestävät ulkovarastosäilytyksen.

7. Joulu kotona vai jossain muualla? 
Kotona. Jouluaaton vietämme ihan oman perheen kesken, ja Joulupäivänä tulee lasten isovanhemmat meille syömään ja viettämään aikaa yhdessä. 
8. Itse tehdyt lahjat vai kaupasta ostetut? Vai molempia?
Molempia. Tykkään tehdä itse, mutta aika ei riitä tekemään kaikille, ja usein ideatkin loppuu kesken. Kuitenkin yritän, että lahjasta jotenkin huokuisi se, että sen saajaa on ajateltu tai että tulisi edes jokseenkin tarpeeseen. Mua harmittaa kun alkuvuodesta aina päässä pyörii jos minkälaista lahjaideaa, enkä ikinä tajua kirjoittaa niitä muistiin - enkä siis muista enää syksyllä kun alan miettiä joululahjoja.
9. Laitatko ulkovaloja pimeyttä valaisemaan?
Laitan. Tai no, laitoimme silloin ensimmäisenä jouluna kun muutimme tänne, ja ne ovat paikoillaan läpi vuoden lukuunottamatta lumilyhtyä (kuva alla). Niitä ei vain pidetä päällä kuin talvella. 

10. Joulu oman perheen kansssa vai isommalla porukalla?
Sekä että. Aattona on ihana olla ihan omalla perheellä, mutta taas Joulupäivänä on kiva kun isovanhemmat tulevat kylään. Itsellä niin kauniit muistot lapsuuden jouluista, jotka vietimme isän puolen suvun kanssa isolla porukalla mummilassa.
11. Onko sinulla jokin joululahjatoive? 
Tänä vuonna oli kaksikin. Kengät ja laukku. Kengät tiedän saavani, koska valitsin ne itse ja piti sovittaa koko kun olivat verkkokaupasta. Mutta laukusta en tiedä vielä. Tänä vuonna oon puolestani keksinyt miehelle niin hyvän lahjan, että ihan hymyilyttää aina kun ajattelenkin sitä. Mies ei koskaan osaa toivoa mitään, mutta tämän vuoden lahjasta tykkää takuuvarmasti!
12. Paras saamasi joululahja?
En osaa kyllä sanoa, olen saanut niin paljon ihania lahjoja vuosien varrella.
13. Kamalin saamasi joululahja?
Mieleen ei kyllä nyt tule yhtäkään varsinaisesti kamalaa lahjaa. Jotain sellaisia kyllä on saanut, joille ei ole ollut käyttöä, mutta mieleen ei kuitenkaan muistu äkkiseltään sellaista jonka suoraan kamalaksi luokittelisin.
14. Kuvaile unelmien joulusi?
Unelmien jouluun kuuluu kyllä ehdottomasti luminen talvimaisema ja raikas pakkasilma, mutta jokusen joulun olen joutunut viettämään ilman, kuten varmaan tänä vuonnakin. Se on mulle kuitenkin tosi iso asia ja oleellinen osa joulua. Vaikea päästä joulumielelle muuten, eikä se sama ikinä mustina jouluina olekaan. Muuten meillä on joulut just kuten pitää; kiireetöntä yhdessä oloa ensin oman perheen kesken, ja kuitenkin myös vanhempien kanssa.
15. Mikä on ärsyttävin joululaulu?
Ensin ajattelin ettei mua mikään ärsytä, mutta kyllä se on se Sika.
16. Oletko jo tehnyt jouluvalmisteluja tälle vuodelle? Mitä?
Jouluhan on jo aika lähellä, eli kyllä. Lahjat on suurimmaksi osaksi hankittu, melkein kaikki koska vain yhdestä lahjasta puuttuu yksi pieni osa. Lahjat on jo pitkälti paketoitukin ja toimitettu saajilleen. Joulusiivous on jo ajatuksen tasolla (oujee!) ja samoin oon suunnitellut missä välissä leipoisin ym.
17. Paras joulujuoma?
Mulla ei oikeastaan ole parasta joulujuomaa. Jouluruualla tykkään juoda ihan vettä, koska jouluruoka on niin raskasta. Herkkujen kanssa sitten mehua, eli ihan kuten muulloinkin. Glögistä en perusta, koska tuppaa liian helposti laukaisemaan migreenin - niin hassulta kuin se kuulostaakin. 
18. Oikea kuusi, tekokuusi vai ei kuusta ollenkaan?
Ehdottomasti oikea kuusi.
19. Käykö teillä joulupukki?
Ei ole ennen käynyt, mutta tänä vuonna olisi suunnitelmissa jotta joulupukki tulee jos kiireiltään ehtii. ;)
20. Paras joulumuistosi lapsuudesta?
Ylipäätään lapsuuden jouluista ihanat muistot, kun vietimme ne isolla porukalla mummilassa ja myöhemmin tädin luona. Se jännitys kun joulupukki tuli, ja se ihmetys eräänä jouluna kun sillä olikin korvissa serkkutytön suuren suuret kultaiset korvarenkaat.
21. Laittaudutko aattona hienoksi vai hölläiletkö koko päivän yöpuvussa?
Pukeudun kyllä, kuten aina muutenkin, mutta en nyt erityisen hienosti. Ehkei nyt ihan perusverkkareissa tule kuljettua, mutta ei kuitenkaan juhlatamineissakaan. Jotain siltä väliltä siis.
22. Peruna-, porkkana-, bataatti- vai lanttulaatikko?
Peruna- ja porkkanalaatikko. Joskin perunalaatikon tulee olla imelletty. Bataattilaatikkoa en ole tullut maistaneeksi kun ei ole kuulunut meidän joulupöytään.
23. Paras joulusuklaa? 
Taisinkin tuolla aiemmin jo kertoa, että After Eightit, Juliat ja vadelmasydämet, sekä ihan perus Fazerin sininen. Konvehtirasioissa tykkään aika harvoista suklaista.
24. Joulutortut vai piparit?
Joulutorttu, mutta vain vastapaistettuna. Jos on edellispäiväisiä, niin monesti piparit menee jo edelle. ;)Ja mä tahtoisin kuulla Taitavan tytön joulusta. Vähän laiskasti, mutta äkkiseltään mietittynä muut tutut bloggaajat on tainneet jo haasteeseen vastata. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti